Ουρολογικό

Η Ουρολογική Κλινική της Animus-Κυανούς Σταυρός ασκεί τόσο πρωτοβάθμια όσο και δευτεροβάθμια περίθαλψη, καλύπτοντας κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου όλο το φάσμα των διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών που αφορούν οποιαδήποτε οξεία ή χρόνια πάθηση του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Το Τμήμα είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, δίνοντας τη δυνατότητα αντιμετώπισης με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όλων των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος.

Η ύπαρξη επιμέρους ειδικών τμημάτων, όπως Ανδρολογίας,Ουρογυναικολογίας, Διαταραχών της ούρησης και Ενδοσκοπικού, καλύπτει οποιαδήποτε διαγνωστική ή θεραπευτική απαίτηση είναι δυνατό να προκύψει.

Η συνεργασία, εντός του Animus-Κυανούς Σταυρός, με τις υπόλοιπες ειδικότητες εγγυάται τη γρήγορη, ασφαλή και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών.

Ποια είναι η λειτουργία της ούρησης;

Η ΗΗ Η παραγωγή των ούρων γίνεται στους νεφρούς καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου. Με τη βοήθεια των ουρητήρων τα ούρα μεταφέρονται στην ουροδόχο κύστη. Σκοπός της ουροδόχου κύστεως είναι η αποθήκευση των ούρων και η αποβολή τους διαμέσου της ουρήθρας σε χρόνο και τόπο ελεγχόμενο από το άτομο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη φυσιολογική λειτουργία της ούρησης είναι η καλή λειτουργία των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης και των σφιγκτηριακών μηχανισμών της ουρήθρας.

Τι είναι η ακράτεια ούρων και ποιους αφορά;

Ακράτεια των ούρων είναι η ακούσια απώλεια των ούρων σε μη ελεγχόμενο τόπο και χρόνο.

Η ακράτεια των ούρων αφορά όλες τις ηλικίες. Ως ακράτεια, η οποία ονομάζεται ενούρηση, θεωρείται και η απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου των παιδιών, όταν αυτή συνεχίζεται και μετά την ηλικία των πέντε ετών. Μεταξύ 30-60 ετών, επί του γενικού πληθυσμού, το ποσοστό της ακράτειας ανέρχεται στο 20-30%, ενώ από την ηλικία 60 και άνω φτάνει το 40%.

Ακράτεια και ψυχική υγεία

Σε πολλά άτομα και ιδιαίτερα στις γυναίκες, η ακράτεια των ούρων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Επηρεάζει αρνητικά την ψυχική διάθεση και μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο σε πλήρη αδιαφορία για την εμφάνιση του, τις εργασιακές και άλλες υποχρεώσεις του, τη σωματική του άσκηση, την κοινωνική και προσωπική ζωή του εν γένει.

Θεραπεία

Η ακράτεια των ούρων δεν είναι πάθηση. Είναι το σύμπτωμα μιας πάθησης που μπορεί να αφορά στην ουροδόχο κύστη, στο σφιγκτηριακό μηχανισμό της ουρήθρας ή στο πυελικό έδαφος. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεραπεία της ακράτειας είναι η διάγνωση της πάθησης από την οποία προκαλείται.

Παθήσεις που προκαλούν την ακράτεια ούρων

 • Υπερλειτουργική ουροδόχος κύστη
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις της ουροδόχου κύστεως
 • Λιθίαση της ουροδόχου κύστεως
 • Παθήσεις του νευρικού συστήματος
 • Τραύματα της ουρήθρας
 • Υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες
 • Αδυναμία του πυελικού εδάφους στις γυναίκες
 • Ορμονική ανεπάρκεια στις γυναίκες
 • Κυστεοκολπικά συρίγγια κλπ

Η σημασία της σωστής διάγνωσης

Για τη σωστή διάγνωση των παθήσεων, που προκαλούν ακράτεια, απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Στο Animus – Κυανούς Σταυρός λειτουργεί τμήμα διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των διαταραχών της ούρησης.

Το τμήμα απασχολεί εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα. Η ακριβής λειτουργία των μηχανημάτων, αποτελεί βασικό μέλημα του έμπειρου και απολύτως ενημερωμένου τεχνικού προσωπικού.

Γιατί σωστή διάγνωση σωστή και αποτελεσματική θεραπεία.

Τμήμα Κλασσικής Ουρολογίας

Στο τμήμα της κλασσικής ουρολογίας αντιμετωπίζεται με επιτυχία όλο το φάσμα της Ουρολογικής Ογκολογίας αλλά και καλοήθεις παθήσεις που αφορούν τον προστάτη, τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη και τα έξω γεννητικά όργανα.

Υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης διορθικού υπερηχογραφήματος του προστάτου και των σπερματοδόχων κύστεων και κατευθυνόμενων βιοψιών του προστάτου.

Ανδρολογικό Τμήμα

Στο Ανδρολογικό Τμήμα αντιμετωπίζονται τα περιστατικά εκείνα που παρουσιάζουν διαταραχές της στύσης, υπογονιμότητα ή σεξουαλικές διαταραχές.

Υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης όλων των διαγνωστικών μεθόδων όπως:

 • Doppler πεϊκών αρτηριών
 • Triplex πεϊκών αρτηριών
 • Μελέτη προκλητών στύσεων (Rigiscan)
 • Μελέτη νυχτερινών στύσεων (NPT)
 • Test παπαβερίνης
 • Μελέτη ορμονικών δεικτών

Στο Ανδρολογικό Τμήμα της Animus-Κυανούς Σταυρός εφαρμόζονται οι πλέον επιτυχημένες θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (με τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων), της υπογονιμότητας και της Νόσου του Peyronie.

Ενδοσκοπικό Τμήμα

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός τον οποίο διαθέτει η Animus-Κυανούς Σταυρός, επιτρέπει να αντιμετωπίζεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα οποιαδήποτε πάθηση που αφορά στο αποχετευτικό σύστημα του ουροποιητικού, όπως λιθίαση, κακοήθειες αποχετευτικής μοίρας (με βιοψία ή αφαίρεση), τοποθέτηση stents κ.λ.π.

Η χρησιμοποίηση εύκαμπτων ενδοσκοπικών εργαλείων καθιστά εύκολη και καλά ανεκτή από τους ασθενείς, τόσο τη διαγνωστική όσο και τη θεραπευτική προσπέλαση.

Μικροεπεμβάσεις

Οι μικροεπεμβάσεις γίνονται στην αίθουσα χειρουργείου του Τμήματος Εξωτερικών Ιατρείων τρεις φορές την εβδομάδα, κατόπιν ραντεβού. Πραγματοποιούνται όλες οι μικροεπεμβάσεις με τοπική αναισθησία.

Τμήμα Διάγνωσης και θεραπευτικής Αντιμετώπισης των διαταραχών της ούρησης

Διαταραχή της ούρησης ορίζεται η κατάσταση του ουροποιητικού συστήματος, που αρχίζει να εκδηλώνεται είτε με συμπτώματα όπως:

 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Συχνουρία
 • Ακράτεια των ούρων
 • Δυσκολία στην ούρηση
 • Ουρολοίμωξη
 • Αιματουρία

Υπάρχει πρόληψη;

Το Animus – Κυανούς Σταυρός επιμένοντας στη μεγάλη σημασία της πρόληψης διαθέτει ένα ειδικά προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο, που δίδεται δωρεάν σε όποιον επιθυμεί να το συμπληρώσει. Περιλαμβάνει απλές και κατανοητές ερωτήσεις, που εξαντλούν τη συμπτωματολογία στη λειτουργία της ούρησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα που αφορούν στην υγιεινή της ούρησης των εργαζομένων γυναικών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτή πραγματοποιείται. Εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα μελετά και αναλύει στη συνέχεια το ερωτηματολόγιο, ταξινομεί τη συμπτωματολογία και ενημερώνει - σε πολύ σύντομο διάστημα- το άτομο για τη φυσική κατάσταση του ουροποιητικού του συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς χάσιμο χρόνου και χωρίς άσκοπες μετακινήσεις ο ενδιαφερόμενος έχει πλήρη γνώση της κατάστασης του.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί διαταραχή συνιστάται και υποδεικνύεται περεταίρω έλεγχος.

Τόσο ο προληπτικός έλεγχος όσο και η διαγνωστική στρατηγική και η προτεινόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση, στηρίζονται με ευθύνη εξειδικευμένης ιατρικής ομάδας, στα συμπεράσματα που προκύπτουν από το Παγκόσμιο Συνέδριο Ουρολογίας και το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης της Ακράτειας των ούρων και των ουρολοιμόξεων.

Πολλές φορές ωστόσο, τα συμπτώματα εμφανίζονται τόσο ασαφή, ώστε το άτομο να μην είναι σε θέση να τα αξιολογεί και να τα περιγράψει στο θεράποντα ιατρό. Αναζητά έτσι ιατρική συμβουλή για ένα σύμπτωμα δευτερευούσης σημασίας ή αγνοεί ένα άλλο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει το κλειδί της διάγνωσης.

Η Animus-Κυανούς Σταυρός, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και του πυελικού εδάφους στην υγεία και στη ποιότητα ζωής, ανέπτυξε ένα ειδικό τμήμα στο οποίο γίνεται πλήρης έλεγχος της λειτουργικότητας και της ανατομίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος με εξετάσεις όπως:

 • Ουροροομετρία
 • Κυστεομανομετρία
 • Ουρηθροπροφιλομετρία
 • Σύγχρονη ουροδυναμική μελέτη και video-κυστεοουρηθρογραφία

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ακράτεια ούρων (γυναικεία και ανδρική), η ασταθής κύστη κ.λ.π. είναι η σωστή διάγνωση της πάθησης που προκαλεί τη διαταραχή της ούρησης.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικείας και ανδρικής ακράτειας ούρων από προσπάθεια με επεμβάσεις όπως:

 • Τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης στην ουρήθρα για τη γυναικεία ακράτεια ούρων
 • Τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα στην ανδρική ακράτεια ούρων
 • Τοποθέτηση ταινίας In Vance στην ανδρική ακράτεια ούρων